Nyheter

Farevarsel grunna ekstremnedbør

Det er sendt ut rødt varsel om flomfare og jord- og flomskredfare på grunn av uværet "Hans". 

Bjørn K. Sletten

Det er venta ekstreme nedbørsmengder i vårt område i de kommende dagene. NVE har nå derfor sendt ut farevarsel. 

I følge NVE vil vannføringen øke raskt i bekker og elver i løpet av mandagen på grunn av ekstremt mye nedbør.

Dette er er en svært alvorlig situasjon som kan føre til omfattende konsekvenser og skader. Bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring er spesielt utsatt.

Dette vil føre til omfattende oversvømmelser, erosjonsskader og flomskader på utsatte steder. Årsaken er at det ventes lokalt ekstremt mye regn og kraftige regnbyger, opp mot 100 mm/døgn og opp mot 150 mm over to døgn fra søndag kveld til tirsdag kveld. Små elver og bekker ventes å nå rødt nivå først og større elver noe senere.

Les varsel om flomfare her. 

Les varsel om jord- og flomskredfare her.

Råd til befolkningen

Hold deg oppdatert om situasjonen. Sikre og flytt verdier bort fra utsatte områder (f. eks. i kjellere, og biler, campingvogner etc langs elver og bekker). Rens stikkrenner, kummer og andre vannveier for jord og grus, kvist og løv, slik at vannet kan renne uhindret der det vanligvis renner. Hold deg unna elver og bekker med stor vannføring.

Hold deg oppdatert om utviklingen av været, skred- og flomsituasjonen, og følg med på værradaren. Hold deg unna bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring. Hold stikkrenner, kummer og andre vannveier fri for grus, søppel, kvist og løv. Tette vannveier med oppdemmet vann kan forårsake skred. Beredskapsmyndigheter må være forberedt på at også bebyggelse og infrastruktur for øvrig kan bli utsatt for alvorlige hendelser. Kraftig erosjon i vassdrag kan stedvis utløse mindre utglidninger, som kan redusere stabiliteten langs vassdraget. Vær spesielt oppmerksom på slike utglidninger i områder hvor det er kartlagt kvikkleire, og i områder med marine avsetninger. Varsle kommunen ved observasjon av slike hendelser.

Artikkelliste