Gode forberedelser viktig for å redusere fare for flomskader

Hundorp bru.JPGMed store snømengder og en relativt kald vår til nå er det stor fare for at det kan bli rask snøsmelting og flom eller overflatevann på avveie som kan medføre skade på bygninger, infrastruktur og eiendommer. 

Hundorp bru under storflommen i 2011. Foto: Bjørn K. Sletten

Særlig hvis det holder seg kaldt en stund utover våren og blir brått varmt og mye nedbør når det først slår om.

- Vårflommen er nå i gang i store deler av landet, men er foreløpig ganske moderat. Selv om det har smeltet en del snø siste uke er det imidlertid fortsatt relativt stor sannsynlighet for stor vårflom både i sør og nord. Hvordan vårflommen utvikler seg er helt avhengig av været framover, opplyser NVE i en pressemelding 28. mai.

Hold deg oppdatert

Følg med på været på varsom.no og værtjenesten yr.no.

NVE (Norges vassdrags – og energidirektorat) gir deg informasjon om værutviklingen på varsom.no. I deres vårflomanalyse kan du lese hvordan sannsynligheten for vårflom utvikler seg.

Er du forberedt på flom?

NVE oppfordrer generelt både beredskapsapparatet lokalt og publikum til å følge med og gjøre tiltak for å redusere faren for lokale oversvømmelser i forbindelse med snøsmelting om ettervinteren og våren.

  • Et viktig tiltak er å åpne og rense avløpsveier som stikkrenner og kummer for å sikre at vannet får fri passasje forut for vårflommen.
  • Et annet viktig tiltak er å flytte alle verdier og løse gjenstander bort fra områder som kan bli oversvømt. Dette dreier seg blant annet om kjøretøy, campingvogner, anleggsmaskiner, rundballer, plast og annet avfall.
  • I løpet av kommende uker må du være forberedt på å flytte campingvogner og andre flyttbare gjenstander fra flomutsatte områder.

Du får tilsendt flomvarsel på epost og/eller SMS ved å abonnere på flomvarsel for ditt område her: abonner.varsom.no. Dette er en gratis tjeneste.

Opplysningsfilmer og viktige lenker fra NVE

Her er det lenket til facebook-filmer, men dere finner de også på youtube: