Vaksinering mot korona i Sør-Fron kommune

På denne siden finner du mer informasjon om vaksinen og vaksineringen i kommunen.  

Vaksinering med koronavaksine til de anbefalte gruppene før høst/ vintersesongen 24/25 vil starte opp samtidig som influensvaksineringen i starten av oktober. 
 
Det er mulig å ta vanlig influensavaksine samtidig med en oppfriskningsdose med koronavaksine og pneumokokkvaksine for de som ønsker det.

Dersom du ønsker vaksinering, må du ta kontakt med Sør-Fron legesenter på tlf. 61 29 91 00 for å settes på liste. 

Vaksineanbefalinger for sesongen 2024/2025 

Folkehelseinstituttet (FHI) anbefaler at følgende grupper bør ta en ny oppfriskningsdose med koronavaksine før høst/vintersesong 2024/25: 

  • personer i aldersgruppen 65 år og eldre, og sykehjemsbeboere 
  • personer i aldersgruppen 18-64 år som inngår i en risikogruppe 
  • ungdom i aldersgruppen 12-17 år med alvorlig grunnsykdom 
  • barn 6 måneder–11 år med alvorlig grunnsykdom dersom barnets lege vurderer dette som viktig  
  • gravide i 2. og 3. trimester. Vaksinasjon i 1. trimester kan vurderes dersom den gravide har tilleggssykdommer som gir ytterligere økt risiko.  


Det er den oppdaterte vaksinen Comirnaty Omicron JN.1 som tilbys i høst. Denne vaksinen dekker undervarianter av koronaviruset, omikron som sirkulerer nå. Vaksinen kan gis til barn fra 6 måneder og benyttes både til grunnvaksinasjon og som oppfriskningsdose.  

Barn fra og med 5 år og voksne som omfattes av anbefalingene for høsten 2024 skal ha én dose uavhengig av om de er vaksinert tidligere eller ikke. Barn i risikogrupper fra og med 6 måneder til og med 4 år som ikke tidligere er vaksinert skal vaksineres med 3 doser. Vaksinasjonsløpet bør fullføres med 3µg/dose selv om fyller 5 år underveis i vaksineringsforløpet.    

Vaksinasjon av helsepersonell

Folkehelseinstituttets vurdering er at det per i dag ikke er grunnlag for å inkludere helsepersonell i målgruppen som anbefales en ny oppfriskingsdose nå i høst, men at helsepersonell som selv ønsker det, kan velge å ta en ny dose.

Oppfriskningsdose til personer i aldersgruppen 18-64 år med underliggende risiko for alvorlig sykdomsforløp 

Regjeringen har besluttet at kommunene nå kan gi oppfriskningsdose mot covid-19 også til risikogrupper mellom 18 og 64 år.  

Personer i risikogruppene under 65 år med alvorlig svekket immunforsvar, alvorlig underliggende sykdommer eller dårlig kontrollert sykdom.

Personer i aldersgruppen 18-64 år med følgende sykdommer/helsetilstander vurderes å ha en økt risiko for alvorlig sykdomsforløp av covid-19:

  1. Organtransplanterte  
  2. Alvorlig og moderat immunsvikt 
  3. Immundempende legemiddelbehandling som ved autoimmune sykdommer 
  4. Hematologisk kreftsykdom siste fem år 
  5. Annen aktiv kreftsykdom, pågående eller nylig avsluttet behandling mot kreft (spesielt immundempende behandling, strålebehandling mot lungene eller cellegift).
  6. Alvorlige nevrologiske sykdommer eller muskelsykdommer som medfører nedsatt hostekraft eller lungefunksjon (f.eks. ALS og cerebral parese) 
  7. Downs syndrom 
  8. kronisk nyresykdom og nyresvikt 2 
  9. Kronisk leversykdom eller betydelig nedsatt leverfunksjon 
  10. Demens 
  11. Kronisk lungesykdom, inkludert alvorlig astma som har medført bruk av høydose-inhalasjonssteroider eller steroidtabletter siste året o fedme med kroppsmasseindeks (KMI) på 35 kg/m2 eller høyere 
  12. Kroniske hjerte- og karsykdommer (med unntak av høyt blodtrykk) 
  13. Hjerneslag
  14. Diabetes, og da særlig pasienter med langvarig eller dårlig kontrollert sykdom eller diabetessenkomplikasjoner.

Oppfriskningsdose til gravide 

Gravide har økt risiko for alvorlig koronasykdom sammenlignet med ikke-gravide kvinner på samme alder. Risikoen for alvorlig sykdom øker utover i svangerskapet og er størst i 2. og 3. trimester. Dersom den gravide samtidig har andre risikofaktorer, som for eksempel flerlingsvangerskap eller underliggende sykdom, øker risikoen ytterligere. Folkehelseinstituttet anbefaler at gravide i 2. og 3. trimester tilbys oppfriskningsdose, ettersom det er da de har høyest risiko for alvorlig sykdom. Dette er uavhengig av om de kun er grunnvaksinerte fra før eller allerede har mottatt en oppfriskingsdose. Det bør ha gått minst 4 måneder siden forrige dose.

Artikkelliste