Driveplikt på jordbruksareal - hva betyr det?

For å sikre norsk mat- og fôrproduksjon samt beredskap, bør alt jordbruksareal drives. Som eier av jordbruksareal har du en plikt til å drive jorda selv eller sørge for at den blir drevet av andre.

I Ringebu og Sør-Fron kommuner er det henholdsvis 50 626 og 38 596 dekar jordbruksareal. Tall fra NIBIO viser imidlertid at 2 763 og 2 298 dekar av jordbruksarealet muligens ikke drives. Dette utgjør 5,5% av arealet i Ringebu og 6% i Sør-Fron. I 2025 vil Midt-Gudbrandsdal landbrukskontor ha ekstra fokus på driveplikt og jordleieavtaler, og vil jobbe med dette gjennom året. 

En skråning med gress, blomster og små grantrær. - Klikk for stort bildeDrift av areal hindrer at produktiv jordbruksareal gror igjen. Ragnhild Sperstad

Driveplikt på jordbruksareal

Alle som eier en eiendom med fulldyrka jord, overflatedyrka jord og/eller innmarksbeite, er plikta til å drive dette arealet, uavhengig av størrelsen. Driveplikten skal sikre matproduksjon samtidig som jordbruksarealets produksjonsegenskaper og kulturlandskapet blir ivaretatt.  

Driveplikten er personlig, gjelder for alle som eier slik eiendom og gjelder hele eiertiden. Driveplikten oppfylles ved at eier driver jorda selv eller ved å leie bort jorda til andre.  

Leier du ut jordbruksareal?

  1. Dersom du leier ut jorda og allerede har en jordleieavtale, husk å sende en kopi til landbrukskontoret for gjennomgang slik at vi ser at lovsatte kriterier oppfylles.  
  2. Leier du ut jorda, men har ikke skriftlig avtale med leier, finner du Midt-Gudbrandsdal landbrukskontors egen mal for jordleie her som kan brukes og sendes til landbrukskontoret.  

Eksisterende og nye jordleieavtaler kan sendes til landbrukskontoret på e-post, postmottak@sor-fron.kommune.no, eller brev til Sør-Fron kommune, Kommunevegen 1, 2647 Sør-Fron. 

Har du jordbruksareal som ikke drives?

Dersom du ikke kan oppfylle driveplikten ved egen drift eller bortleie, kan du søke om fritak fra driveplikten. Kommunen vurderer slike søknader med utgangspunkt i faktorer som jordbruksarealets betydning, avkastningsevne, om det ligger jordbrukseiendom i området som har behov for arealet som tilleggsjord og grunneierens livssituasjon og evne til å drive selv.  

Her finner du skjema om fritak fra driveplikt.

Har du spørsmål, ta kontakt med landbrukskontoret! 

Kratt, strå og einer på et beite. - Klikk for stort bildeGjengroing av beite. Ragnhild Sperstad

Relevant lovverk og veiledning

Driveplikt og jordleie, Landbruksdirektoratet

Driveplikten etter jordloven, rundskriv, se fra side 30, Landbruks- og matdepartementet 

Lov om jord, Kap. IV. Vern av dyrka og dyrkbar jord m.v., Lovdata