Eivind Bergseth og Morten Randsted fra Norsk Landbruksrådgiving SA la fram endringene i den nye forskriften om lagring og bruk av gjødsel, og hvordan det kan påvirka drifta på mange av gårdene i Gudbrandsdalen.
Dette er det største endringene:
- Strengere krav til spredning av fosfor fra 1. januar 2027 som kan påvirke spredeareal
- Kortere spredeperiode 15. februar til 1. september (frist 15. september ved såing av høstkorn)
- Krav om gjødslingsjournal som viser faktisk bruk av gjødselvarene
- Godkjenning av innmarksbeite som spredeareal
- Forskrifta gjeld alle gjødselvarer inkludert mineralgjødsel
Les mer om disse punktene nedenfor og se hele presentasjonen til NLR-rådgiver Eivind Bergseth. (PDF, 2 MB)
Fagmøtet ble arrangert 11. mars samarbeid med landbrukskontoret i Nord-Fron, med støtte fra klima- og miljøprogrammet til Statsforvalteren i Innlandet.
Eivind Engseth gikk igjennom forskrift om lagring og bruk av gjødselvarer som alle som driver landbruk i Ringebu og Sør-Fron må forholde seg til.
Ragnhild Sperstad
Strengere krav til spredeareal
Fra 1.1.2027 blir det strengere grenser for hvor mye fosfor du kan spre per dekar. Fosfor fra mineralgjødsling skal også regnes med. Du kan velge å føre regnskap over fosforstrømmene inn til og ut fra foretaket og at det er i balanse i stedet for å følge de nye grensene.
Fram til 1.1.2027 kan du bruke 3,5 kg P/daa før nye grenser gjelder:
- 1.1.2027 - 31.12.2029: 2,8 kg P/daa
- 1.1.2030 - 31.12.2032: 2,5 kg P/daa
- 1.1.2033 → : 2,3 kg P/daa
Sjekk om du har nok spredeareal
Landbruksdirektoratet har lagd en enkel kalkulator som regner ut hvor mye fosfor som blir produsert på gården din, og om du har nok spredeareal. Fosfor fra mineralgjødsling føres også inn og er med i regnskapet.
Test kalkulatoren og se om du har nok spredeareal. (XLSX, 57 kB)
Kortere spredeperiode
Tidligere kunne du spre organisk gjødsel i perioden 15. februar til 1. september (uten nedmolding) eller 1. november (med nedmolding), mens kravet nå blir 15. februar til 1. september/15. september ved såing av høstkorn. Det må høstes, beites eller etableres plantevekst etter siste spredning.
Statsforvalteren har mulighet til å sette senere spredefrist, fram til 1. november, med nedmolding, så lenge det ikke fører til vesentlig økende avrenning til Oslofjorden. De utreder derfor behov for utvidet spredefrist spesielt i områder med kortere vekstsesong, som i Ringebu og Sør-Fron. Mer informasjon om dette kommer.
Godkjenning av innmarksbeite som spredeareal
Du må ha tillatelse fra kommunen til å spre mineralgjødsel på innmarksbeite, på samme måte som for husdyrgjødsel. Dersom du gjødsler et innmarksbeite i dag og har gjødslingsplaner fra 2022 og 2023 som sier at beitet er tilført mineralgjødsel, må du søke kommunen om godkjenning for å videreføre praksisen etter 1.1.2028.
Nytt krav om gjødslingsjournal
I tillegg til gjødslingsplan, må du nå føre journal som viser faktisk bruk av gjødselvarene gjennom vekstsesongen. Du må også rapportere om du bortskaffer mer enn 75 kg fosfor i løpet av et år, for eksempel hvis du leverer til en nabo eller til et biogassanlegg.
Økonomirådgiver Morten Randsted gikk gjennom økonomien ved bygging av gjødsellager.
Ragnhild Sperstad
Formålet med forskriften
Forskriften skal sørge for at gjødsel brukes som en ressurs, samtidig som den hindrer forurensning og helseproblemer ved lagring og bruk. Den skal også sikre gode avlinger og effektiv bruk av næringsstoffer i gjødsel og jord, samt redusere tap av næringsstoffer til vann og luft.
Les Forskrift om lagring og bruk av gjødsel mv hos Lovdata
Landbrukskontoret jobber med å endre informasjonen på nettsida. Inntil videre har Landbrukskdirektoratet lagt ut informasjon: Nye regler for lagring og bruk av gjødsel trer i kraft - Landbruksdirektoratet.