Besøksstrategi for Gålå

I løpet av sommeren 2025 skal en besøksstrategi for Gålå være ferdigstilt.

Mål for arbeidet med besøksstrategi for Gålå

Hovedmål: 

  • Videreutvikle Gålå som motor/driver for reisemålsutviklingen i Sør-Fron. 
  • Bidra til helhetlig og langsiktig forvaltning av Gålås kulturelle-, naturmessige-, sosiale- og økonomiske verdier. 
  • Sikre en positiv og forutsigbar utvikling i kommunen for næringsliv (med særlig hensyn til landbruk og reiseliv), frivillighet, fastboende og besøkende. 
  • Bidra til å gjøre Sør-Fron til et godt sted å bo og besøke. 
  • Være et kunnskapsgrunnlag inn i ny kommunedelplan for Gålå. 
  • Bidra til å nå målsettingene i Kommuneplanens samfunnsdel 2022-2035. 
  • Sikre en bærekraftig utvikling av Gålå-området, i tråd med regionale/nasjonale forpliktelser. 


Delmål: 

  • Kartlegge områdets verdier og identifisere areal som skal/kan bevares, styrkes og utvikles, på kort og lang sikt. 
  • Forene ulike aktører/interesser om felles langsiktig strategi for Gålå-området. 
  • Definere næringslivets (spesielt reiseliv og landbrukets) rolle og ansvar for samfunnsutvikling (attraktivt lokalsamfunn). 
  • Identifisere attraktive opplevelser på Gålå for ulike/ønskede brukere og næringsaktører. 
  • Videreutvikle Gålå som helårsdestinasjon.

 

Status og framdrift

Fase 1 - Kartlegging
Målet med fasen:
I denne første fasen skal vi få en oversikt over status i dag, ved å gå bredt ut og hente inn innspill fra en rekke ulike interessenter. Det gjøres for å kartlegge Gålås verdier og fortrinn knyttet til miljø, sosialt, kultur, økonomisk og opplevelsesmessig, samt vurdere utfordringer som må håndteres for å nå felles mål. Fasen er svært viktig for å forankre prosessen, skape engasjement for arbeidet og sørge for at alle hensyn ivaretas.

Arbeidsverksted - kartlegging ble gjennomført 25.11.2024

Se oppsummeringen fra arbeidsverksted nr. 1 her (PDF, 834 kB)

Fase 2 - Ambisjoner og målsettinger
Mål med fasen:
Der kartleggingsfasen gir en oppsummering av status i dag, skal denne fasen gi et bilde av ønsket utvikling framover. Med utgangspunkt i konklusjonene fra
kartleggingen, skal vi i denne fasen legge ambisjonsnivået for framtidig utvikling av Gålå, hvordan Gålå utvikles som helårsdestinasjon og hvordan Gålå kan styrke hele Sør-Fron som et godt sted å bo og besøke.
Dette innebærer at bredden av interessenter omforenes rundt et felles målbilde,
uavhengig av deres innfallsvinkel til arbeidet. Det krever en grundig og god prosess som både åpner for ulike innspill og samtidig samler deltakerne og konkluderer med et omforent målbilde.

Arbeidsverksted - ambisjoner og målsetting ble gjennomført 20.02.2025

Se oppsummeringen fra arbeidsverksted nr. 2 her (PDF, 564 kB)

Fase 3 - Strategiske grep og arealbruk
Mål med fasen:
I denne fasen skal vi samle trådene og prioritere satsingsområder og strategier for å nå målene og delmålene fra de to første fasene. Dette inkluderer hvordan Gålå bør utvikles som reisemål, med hensyn til ulike interesser i området, for å skape gode kundereiser for de utvalgte målgruppene. Vi vil jobbe med hvordan utviklingen av besøksnæringen kan styrke Gålå for innbyggerne og arbeidslivet, samtidig som natur- og kulturverdier forvaltes på en god måte, og viktige arealer for ulike interessegrupper blir identifisert og tatt hensyn til i en langsiktig strategi for arealbruk. Det blir viktig å planlegge for en koordinert og helhetlig utvikling på Gålå, der strategien og tiltakene er forankret hos ulike bruker- og interessegrupper.

Arbeidsverksted - arealstrategi gjennomføres 10.04.2025

Fase 4 - Tiltak, ansvar og prioriteringer
Mål med fasen:
Nå skal planen for gjennomføring ferdigstilles. Hvilke konkrete tiltak må gjøres under hvert satsingsområde for å sikre at Gålå når de definerte målene? Hvem skal gjøre hva, og når skal det gjøres?

Bakgrunn

Gjennom arbeidet med kommunens fritidsboligstrategi vedtok formannskapet i mai 2023 at alle med interesser i Gålå-området skulle inviteres til et masterplanarbeid for å utarbeide et felles grunnlag for en langsiktig strategi for Gålå-området (FSK-sak 58/23)

Høsten 2023 inviterte kommunen ca. 30 næringsdrivende, grunneierlag, lag og foreninger tilknyttet Gålå til oppstartsmøte på Røsslyngstua 28.09.2023. Nasjonalparken Næringshage ble invitert for å snakke om deres erfaringer med masterplan/besøksstrategi for Oppdal. Målet med møtet var å sette en styringsgruppe for videre arbeid.

Fra oppstartsmøtet ble det satt en styringsgruppe som skulle bestå av kommunen, fylkeskommunen, representanter fra Opplev Gålå SA og beitenæringa. Fylkeskommunen var ikke klare for å gå inn i en styringsgruppe, men viste interesse for å følge prosjektet fra utsiden.

Forprosjekt

I løpet av perioden mars til juni ble det utarbeidet en prosjektbeskrivelse som grunnlag for videre prosess med en samlende strategi for Gålå. Valget falt på å utarbeide en besøksstrategi. Nasjonalparken Næringshage AS var med som prosessledere i arbeidet. Prosjektbeskrivelsen ble behandlet i kommunestyret 13.06.2024 og kan leses her. 

En besøksstrategi er en plan for besøksforvaltning på en destinasjon, beskriver fysisk tilrettelegging mm. som kreves for å skape en balansert og bærekraftig
utvikling og verdiskaping.
En masterplan er en mer overordnet plan for utvikling av området som beskriver
visjoner og ambisjoner for reisemålet, og hva som kreves for å komme dit.

Hovedprosjekt

Med økonomisk støtte fra Innlandet fylkeskommune, Sør-Fron kommune, Midt-Gudbrandsdal interpolitiske råd (MGIPR) og næringsdrivende på Gålå, ble hovedprosjektet satt i gang i september 2024. Bortelaget As ble valgt som prosessleder for besøksstrategien.

Prosjektorganisasjon

Prosjekteier: Sør-Fron kommune. Overordnet ansvar for prosjektet. Hovedansvar for fremdrift, budsjett og finansiering.

Prosjektgruppe/Styringsgruppe: Prosjektgruppen vil bestå av representanter fra landbruk, kommune (landbruk, areal, næring) og reiselivsnæring/Opplev Gålå. Prosjektdeltagerne har ansvar for å sikre deltagere til workshops samt innhente og bidra med nødvendig informasjon. Er medansvarlig for prosjektets fremdrift, resultat og kommunikasjon med/mot eksterne aktører. 

Prosessleder og sekretariat: Innleid kompetanse. Ansvar for planlegging og organisering av prosjektets hovedaktiviteter, spesielt medvirkningsarbeidet, løpende dokumentasjon av prosjektets aktivitet og kommunikasjon, samt ferdigstille besøksstrategien for Gålå.