Markering av samenes nasjonaldag ved avd Hiet, besøk av Odd Midtlien!

same dag1 - Klikk for stort bilde Odd Midtlien viste fram og fortalte om forskjellige utstyr han hadde med. Først fikk vi innføring i hvordan samene hilser på hverandre. Den første som sier hei sier; Ipmi latti og den andre sier; Bore bävi tilbake. Samene bruker mye farger på klær fordi de har vært vant med mye vinter (da lite farger ute) og bruker farger til å friske opp i hverdagen.

Av skinnet (med pelsen)fra skallen til reinen lages sko og disse kalles skaller. Grunnen til at det brukes fra skallen til sko er fordi at her går skinnet hit og dit, og gir ett godt underlag slik at skoen får godt grep på ulike underlag. Tuppen på skoen blir brukt som skibinding. Før i tida ble det brukt tørka gras/høy som labber nedi skoen.

På bjørka utnytter samene de svarte kulene som vokser ut, for dette er ett godt treverk. Dette lager de kopp av og den kalles for goksi. Denne koppen har blitt mest brukt til kaffe. Det lages også 2 typer kopper. En med v- og en med u-stil. V-stil blir brukt på sommeren for å avkjøle kaffen bedre. Og på vinteren brukes u-stilen fordi den holder bedre på varmen. En pose laget av skinn (uten pels) blir ofte brukt til oppbevaring av kaffe.

Vi fikk også innføring i samenes kjente sang; Joik. Og vi alle fikk synge med. Dette hadde vi i forkant hørt på på youtube.

Denne dagen spiste vi joikaboller med potet. Namnam.

same dag7 - Klikk for stort bilde same dag6 - Klikk for stort bilde same dag5 - Klikk for stort bilde same dag2 - Klikk for stort bilde

Publisert av Barbro Kvernes. Sist endret 07.04.2016 12.18
Fant du det du lette etter?