Test av nasjonalt nødvarsel

Onsdag 12. juni kl. 12:00 vil mobiltelefoner i hele landet vibrere og spille av et høyt lydsignal, samtidig som tyfonene uler. 

Det er politiet som sender ut test av Nødvarsel på mobil, samtidig som Sivilforsvaret tester tyfonene med signalet “Viktig melding - søk informasjon”.

Varslingsprøven den 12. juni gjøres over hele landet, rundt kl. 12. En så omfattende varslingsprøve vil høres godt, spesielt der mange mennesker er samlet og mange enheter vil spille av lyd samtidig. Del derfor gjerne informasjon om varslingsprøven med dine nærmeste, slik at flest mulig er forberedt og vet at dette bare er en test.

Ei hånd som holder en mobil - Klikk for stort bildeEksempelbilde på hvordan et nødvarsel kan se ut på mobilen. nodvarsel.no - Colourbox/illustrasjon

Dette skjer når nødvarsel testes

  • Testen utløses mellom klokken 11.55 og 12.10 den 12. juni 2024
  • Når du mottar testen vibrerer telefonen og spiller av en høy, sireneaktig lyd i ca. 10 sekunder.
  • En tekst dukker opp på skjermen. I teksten står det at dette bare er er test.
  • Varselet kan "dras" vekk eller fjernes ved å trykke "ok" (Dette avhenger av hvilken type telefon og operativsystem man har).
  • Teksten i varselet kommer i to språkversjoner - én norsk, der teksten står på bokmål og nynorsk, og én engelsk. Hvilken telefon og hvilke språkinnstillinger du har avgjør om du får varselet på norsk, engelske eller på begge språk. 

Hvem får testen?

Testen går ut over mobilnettet i hele landet. Alle alle nyere og oppdaterte mobiltelefoner og enheter som befinner seg i Norge og som er koblet på 4G/5G kan motta testen.

Husk å oppdatere telefonen din, slik at du har den nyeste programvaren fra operatøren din. Hvis du ikke har en oppdatert telefon kan det hende du ikke mottar testen.

Dersom du ikke ønsker å motta testen, må du sette telefonen i flymodus eller skru den helt av i god tid før og etter klokken 12 den 12. juni. Lydløs, lav lyd, dempet varsling og liknende blir overstyrt.

Les mer om nødvarselet her